Tartu Tarbijanõustamis- ja Infokeskus – *Mai 2008

51010 Tartu Tähe 4 – 157, tel. 737 5543 ja 5845 2323, Registrikood 80139930 info@tartutarbija.ee

Lugupeetud tootjafirmade ja importijafirmade juhid!

Teie poole pöördub Tartu Tarbijanõustamis- ja Infokeskus üleskutsega loobuda Teie toodetes Southamptoni uuringus laste tervist kahjustavate sünteetiliste toiduvärvide: artrasiin E 102, kinoliinkollane E 104, päikeseloojangukollane E 110, asorubiin E 122, erkpunane E 124 ja võlupunane E 129 kasutamisest  või siis asendada need alternatiivsetega.

Paljud Teie tooted ei sisalda nimetatud toiduvärve, kuid nende kõrval leidub tooteid, kus maiustuste, karastusjookide jt. värviliseks tegemisel on kasutatud neid kahjulikke toiduvärve. Vaadake palun meie uuringu tulemusi meie kodulehelt www.tartutarbija.ee linkidest Aktuaalne ja  Soovitame/ei soovita.

Southamptoni Ülikooli uuringu tulemused, seda et asotoiduvärvid , kinoliinkollane E 104 ja säilitusaine E 211 mõjutavad laste aktiivsust ja tähelepanu (põhjustavad hüperaktiivsuse teket), avaldati 2007.a. septembrikuus meditsiiniajakirjas “The Lancet”.  Euroopa Toiduohutuse Amet tunnustab Southamptoni uuringu tulemusi. Selle uuringu tulemusi ja Euroopa Toiduohutuse Ameti arvamust  arutati 11.aprillil k.a Brüsselis Euroopa Komisjoni Tarbija ja Tervise peadirektoraadi SCOFCAH toidu toksikoloogilise ohutuse seminaril. Praegu toimuvad arutelud lisaainete ekspertide grupis.

Lisame siia veel infot, et 2.aprillil k.a esitati Euroopa Parlamendile deklaratsioon inimese tervisele kahjulike asotoiduvärvide ja kinoliinkollase E104 kohta ning  9.aprillil saadeti Euroopa Komisjoni tervisevolinikule pr. Androulla Vassiliou’le ühisavaldus, millega 42 kodanikualgatuslikku organisatsiooni 12st liikmesmaast kutsusid tervisevolinikku rakendama ettevaatusprintsiipi nende kuue toiduvärvi, mis on osutunud laste aktiivsuse ja tähelepanuvõime kahjustajateks, kasutamiselt kõrvaldamiseks. Sellele ühisavaldusele kirjutasid alla ka 6 Eesti organisatsiooni, nende seas Eesti Lastekaitse Liit, Tartu Tarbijanõustamis- ja Infokeskus, Eesti Tarbijakaitse Liit jt.

Et vältida tarbijate kahjustamist, on tootjad mitmetes maades alustanud oma toodete uutmist nendest nimetatud toiduvärvide väljajätmisega. Näiteks, 21 tootjat Inglismaal ja 45 tootjat ning importijat Taanis on hiljuti teatanud, et nad töötavad edasi või kavatsevad hakata töötama toodete muutmisel nende toiduvärvide vabaks.

Oma otsusest palun teatage meile aadressil info@tartutarbija.ee 29.ks maiks k.a.

Kavatseme 31.mail avaldada lastekaitsepäeva puhuse pressiteate laste tervist kahjustavate toiduvärvide kohta ja seal ka ära märkida, missugused Eesti tootjad ja importijad on otsustanud hakata töötama oma toodeteid nendest kahjulikest toiduvärvide st vabaks muutmisega.

Lisainfo www.tartutarbija.ee ja telefonil 5599 3741 (tarbijanõustamis- ja infokeskuse juhataja Tiiu Müürsepp)

Lugupidamisega

Tiiu Müürsepp

Tartu Tarbijanõustamis- ja Infokeskuse juhataja