* Kasulikku elektrilepingu sõlmijale

Üksikasjad Viimati uuendatud: 24 Juuli 2020 Lisatud: 07 November 2012

Kui uurid erinevate müüjate pakkumisi, pööra pakkumiste võrdlemisel peale hinna ka tähelepanu lepingutingimustele (näiteks mis toimub enne lepingu lõppemist, kas tuletakse meelde, lõpeb või pikeneb automaatselt, mis tingimustel pikeneb jne.)

  • Kui midagi jääb segaseks, võta telefoni või e-kirja teel kontakti müüjaga ja küsi
  • Oled valmis lepingu sõlmimiseks alles siis, kui oled saanud vastused oma küsimustele
  • Ära torma, uue elektrilepingu pead soovi korral sõlmima enne 10.detsembrit 2012.a.  ja see hakkab siis kehtima alates 1.jaanuar 2013.a.
  • Enne lepingu allkirjastamist tee endale selgeks:
  1. kas ja kuidas on võimalik lepingut lõpetada või pakette vahetada
  2. millal on elektrinäitude andmise aeg ja kuidas seda teha ning mis juhtub siis, kui näit ununeb andmata ( reeglina tuleb näit edaspidi edastada nagu praegu – ehk võrguettevõtjale)
  3. kas saad võrguteenuse ja elektri arve koos või eraldi
  4. millal on arve tasumise aeg  ja mis võib juhtuda siis kui hilined maksmisega
  5. kuidas hakkab ettevõtja riketest ja plaanilistest elektrikatkestustest teavitama
  6. kuidas ja kellele pead teada andma riketest ja elektrikatkestustest ( reeglina teavitada oma võrguettevõtjat)
  7. kuidas ja kellele esitada probleemide korral kaebus

Pea meeles,et Sinu võrguettevõtjaga varasemalt sõlmitud leping ei muutu  (näiteks EE tütarettevõtte OÜ Elektrilevi või Fortum jne).

Kui elektri ostmiseks jääb eraldi uus leping sõlmimata, varustab Sind elektriga edasi võrguettevõtja nn üldteenuse kaudu seni kui teed lepingu elektrimüüjaga.

UUE elektrimüüjaga pead lepingu sõlmima vähemalt 21 päeva enne kuu vahetust. (näiteks kui tahad mõne elektrimüüjaga liituda 1. veebruarist 2013,  peaksid lepingu sõlmima enne 10.jaanuari 2013.a.  või kui soovid uut elektrimüüjat hakata kasutama 1.aprillist, pead lepingu sõlmima hiljemalt 10. märtsiks).

TEADMISEKS

Elektritarbijatel on võimalik näha interneti aadressil: http://andmeladu.elering.ee oma elektritarbimiskohtadega seotud lepinguid ja oma elektritarbimise andmeid möödanikus.

Elektrimüüjatest sõltumatute  portaalide vahendusel on võimalik võrrelda erinevate elektrimüüjate pakette, et teha endale sobilik valik: kas www.energiaturg.ee ,www.elektrihind.ee või www.minuelekter.ee (seisuga 1.nov.2012).

Võibolla on esialgu suvila või suvekodu puhul, kus pole aastaringselt elektritarbimist (reeglina on tarbimine üsna väike) kasutada oma võrguettevõtja poolt pakutavat üldteenust ( kui ei ole elektri tarbimist, pole ka arvet). Seega teha valik alles kevadel.

Kindlasti tead, et elekter on vaid osa (ca 1/3) Sinu poolt makstavast elektriarvest.Seega elektripaketi valikul arvesta, et sinna  lisanduvad võrguettevõtja poolt võrguteenus, taastuvenergia tasu, elektriaktsiis ja lõpuks käibemaks.