Euroopa Tarbijate Liit – European Consumer’s Union (ECU), uus organisatsioon, mis asutati 13.11.2009 Euroopa tarbijate kaitseks | MTÜ Tartu Tarbijanõustamis- ja Infokeskus

Kolmapäev, 12.november 2009.a. on ajalooline kuupäev. Euroopa Liidu neliteist liikmesriiki asutasid Euroopa tarbijate uue ühenduse – Euroopa Tarbijate Liidu (European Consumer’s Union, ECU). Organisatsioon asutati Grundtvigi Euroopa täiskasvanute koolitusseminari “Globaalkriis ja tarbijate uued vahendid tarbijate kaitseks” käigus. Koolitusseminari korraldas Itaalia tarbijakaitseorganisatsioon Federconsumatori Piemonte Onlus.

Ümarlaual “Finantskriis ja tarbijakaitse uued vormid” rõhutas Federconsumatori president Rosario Trefriletti järgmist: “Pikka aega oleme tundnud puudust tõelise tarbijate ühenduse järgi, sellise, mis on täielikult autonoomne ja firmadest sõltumatu. Senini oli Euroopa tasandil ainult üks tarbijate organisatsioon BEUC. See on tõesti ajalooline hetk, kuna me suutsime Torinosse tuua 14 Euroopa riiki ja asutada uue Euroopa tarbijate ühenduse”.

Ühenduse sätted registreeriti notari polt koos Belgia, Bulgaaria, Küprose, Eesti, Prantsusmaa, Kreeka, Itaalia, Leedu, Portugali, Rumeenia, Slovakkia, Sloveenia, Hispaania ja Ungari tarbijateühenduste esindajate allkirjadega. “nüüd on meil vaja töötada selleks, et leida tegevuskohti, vahendeid ja ressursse” – selgitas uue ühenduse peadirektor Diego Calabrese, kes on ühtlasi ka Federconsumatori asepresident. “Uue ühenduse eesmärgid on ambitsioonikad ja teha on vaja palju tööd. Kõigepealt tahame uut kollektiivse hagi Euroopa Liidu  direktiivi, selleks et ära hoida spekulatsioonimulle tulevikus. Lisaks, me tahame Euroopa tasemel määratleda direktiivi järelmaksuga jaemüügi kohta ja koostada dokument teadliku tarbimispoliitika kohta keskkonna ning tulevate põlvkondade turvalisuse suhtes”.

“Eesmärgiks on kaotada ühe üksiktarbija hääle monopol Euroopa Liidus, sest see ei esinda tarbijaühenduste arvamust” rõhutas Božena Stašenkova Slovakkia Vabariigist, kes on Euroopa Tarbijate Liidu äsjavalitud president. “Heaks uudiseks ECU kohta on see, et ECU esindab nii väikseid kui ka suuri Euroopa rike ja see on tagatud hästitasakaalustatud juhatusega. “Meie peamine pöördumissiht on Euroopa Parlament, pidades silmas, et ECU aktsioonid tuleb muuta konkreetseteks tarbijapoliitikateks”.
 

Torino, 13.november 2009.a.